Hírek

Tükrök az irodában

Tükrök az irodában

Őszinte visszajelzések lovaktól (nem csak) vezetőknek... 10 éve Magyarországon.

Egyre többször lehet olvasni a különböző állat asszisztált terápiákról, ahol lelki és fizikai panaszokat kezelnek a pszichológus és gyógypedagógus szakemberek elsősorban kutyák és lovak segítségével. Arról már ritkábban esik szó, hogy a vállalati tréningek jól ismert témái is átültethetők a lovardába, négylábú és kétlábú trénerek együttes tolmácsolásában. Pedig egyre több cégnél uralkodik az a szemlélet, hogy a munkatárs érték, fejlesztése és jólléte pedig megtérülő befektetés a vállalatok számára.
 
Kommunikáció, konfliktuskezelés, asszertivitás, motiváció, projektmenedzsment, együttműködés-fejlesztés, vezetői önismeret. Ezeket a kulcsszavakat hallván biztosan előbb jut eszünkbe a jól ismert tréningterem, körben székekkel, flipchart táblával, esetleg egy vidéki szálloda kertje, ahol különböző játékos outdoor feladatok segítségével fejlesztheti a csapat önmagát. Szinte biztos, hogy nem asszociálunk egy fedeles lovardára, homokos talajjal, nagy felfújható labdákra, színes rudakra és útjelző bólyákra - és végképp nem néhány, egyenként 600 kilós lóra. Pedig ez utóbbi is izgalmas és tanulságos helyszíne a készség- és vezetőfejlesztő tréningeknek. Suhai Gábor (az EQ-Skill Kft. alapítója és szakmai igazgatója) 10 évvel ezelőtt teremtette meg a ló asszisztálta fejlesztés hazai módszertani alapjait, azóta pedig Ló Asszisztálta Tanulás Európai Szövetségének (EAHAE) hivatalos partnereként tart tréningeket és képzi a jövő lovastrénereit.
 
De miért pont a lovak? - merülhet fel a kérdés, hogyan lesz több vagy más egy tréning, ha lovakkal együtt történik?
 
„Egy vezető nagyon kevés igazi visszajelzést kap munkája során.” – mondja Szabados Gábor az IBM egyik vezetője, aki korábban a Lufthansa Systems középvezetőjeként vett részt ló asszisztálta tréningfolyamatban. „A ló semleges indikátorként funkcionál: nem fél visszajelzése következményeitől. A felettesek és a munkatársak véleménye, reakciói sokszor nem érdekmentesek, ráadásul nincsenek is mindig jelen a vezető munkája során.  Vagy ha jelen is vannak, könnyű figyelmen kívül hagyni, elutasítani őket akkor, ha valamely fontos dologgal szembesítenek minket. Sokszor magányos farkasként dolgozunk az organizációban és észre sem vesszük, milyen apró dolgokon múlik, hogy egyre jobbak és jobbak legyünk. A teljesítményértékelések során is sokszor inkább csak átfogó visszajelzéseket kapunk, amely nagyon hasznos ugyan, de nem feltétlenül tükrözi, hogyan működünk a hétköznapok specifikus helyzeteiben. Lovakkal dolgozni olyan, mintha tükör lenne mindenhol...a folyosón, az irodában és a tárgyalókban.”
 
Persze senki sem tanítja a lovakat arra, hogy képesek legyenek vezetőt fejleszteni. Éppen ezért annyira tiszta a kommunikációjuk: csak azzal dolgoznak, amit evolúciósan hoznak magukkal, a mellettük dolgozó trénerek pedig segítenek megérteni és beépíteni a velük megélt tapasztalatokat.


 
„Amikor meghallottuk, hogy lovastréningre megyünk, mindannyian azt hittük, hogy lovagolni fogunk tanulni és persze kinek–kinek beugrottak a Youtube-on látott bakivideók és a jól ismert sztereotípiák: a ló elől harap, hátul rúg, le is lehet esni róla, egyszóval veszélyes. Amikor megérkeztünk a tréningre, az első pár percben világossá vált, hogy itt bizony mindenki a talpán fog maradni és ez rögtön biztonságérzetet adott. Először csak ismerkedtünk velük, simogattuk őket, szokatlan volt, de valahogy mégis ismerős. Jól esett a ló természetes közelsége, mintha valahol mindannyiunkban ott lenne ez a „lovas dolog”. - emlékezett vissza a vezető. „Aztán elkezdtük őket vezetni és jött az első személyes felismerés: a ló elvárja, hogy vezessem és ha ezt nem jól teszem, akkor nem jön utánam, ez ennyire egyszerű. A visszajelzéseit nem torzítja semmiféle viselkedési norma, vagy megfelelési vágy. Megértettem, hogy fel kell térképeznem a vezetői eszköztáramat, rugalmasan és hatékonyan kell alkalmaznom azokat a dolgokat, amelyek megtalálhatók benne. És ez egy lényeges dolog nem csak a lovardában, hanem a munkahelyemen, sőt a magánéletemben is.”
 
A lovak menekülő és prédaállatok, vagyis lételemük, hogy folyamatosan figyeljék és lereagálják környezetük történéseit. Túlélésük záloga, hogy minden pillanatban tudják, ki a vezetőjük, akivel fenntartás nélkül együttműködhetnek. A lovak keresik és elfogadják a vezetőjüket, legyen az egy másik ló, vagy akár az ember. Persze utóbbi esetében nem mindegy, ki milyen úton válik a ló vezetőjévé: kizárólag a „jól bevált” jutalmazó és büntető eszközöket alkalmazza, vagy következetes, egyértelmű és a ló számára is érthető kommunikációs jelzésekkel, jelenléttel vívja ki magának a vezetői pozíciót. Félreértés ne essék: a ló legtöbbször akkor is megcsinálja, amit az ember akar, ha kénytelen rá. Ahogy megcsinálja a kolléga is - csak egészen másként (nagyobb hibaszázalékkal, nyögvenyelősen, éppen a kritikus helyzetekben kiszámíthatatlanul) alakul a teljesítmény és az együttműködés minősége, a közös munka távlatai is.
 
„Ahogy a lovak megjelentek a képben, mindenki valóban önmagát adta, egy pontos térkép volt rajzolható a csapatról”- mesél az IAO management team tagjaként tapasztaltakról Szabados Gábor. „A volt cégemnél számos tréningen vettünk részt. A hagyományos tréningek is lehetőségeket adnak arra, hogy reflektáljunk egymás cselekvéseire, de ott sokan „viselkednek” akár jó szándékból. A lónak azonban nincs olyan célja, hogy alkalmazkodjon hozzánk annak érdekében, hogy kielégítse a menedzsment elvárását, ha például káosz alakul ki. A lovastréningen szép folyamatosan tisztázódtak a csoportszerepek, megmutatkoztak az – addig sokszor rejtve maradt – erőforrások, feltárult a csoportdinamika. Amikor pedig mindent rendeztünk, tudtuk ki, mit és miért csinál, eljutottunk a sikerig és a lovak együttműködtek velünk. Döbbenetes volt, ahogyan képessé váltunk a lovakkal olyan feladatok elvégzésére, melyekről a program elején álmodni sem mertünk volna… Ráadásul amellett, hogy nagyon életszerű sémák képeződtek le általuk és komoly, sőt alkalmanként súlyos dolgokat ismertünk fel a saját működésünkkel kapcsolatban, rendkívül szórakoztató és érdekes volt az egész. Nem éreztük, hogy versengünk egymással, vagy teljesítenünk kell: igazán egy hajóban tudtunk evezni.”
 
A vállalati készség- és vezetőfejlesztő tréningekről változatos kép él az emberek fejében. Általában a csapatépítő tréning a legismertebb műfaj, ahol sorversenyeket követő közös esti bulizástól a valódi együttműködés-fejlesztésig rendkívül széles a skála. A legideálisabb persze az, ha a cég részéről befektetett pénz és idő mérhető hozammal térül meg. A munkatársak amellett, hogy jól érzik magukat, új gondolatokkal és látható fejlődéssel térnek vissza az irodába. Van olyan cég, ahol alig fordítanak figyelmet a képzés-fejlesztésre, máshol annyi a tréning, hogy a kollégák már kelletlenül és enyhe fásultsággal fogadják az előttük álló újabb tréningnapokat.


 
Volt olyan kollégám, aki a lovastréning előtt azon gondolkozott, hogyan kérhetne felmentést a részvétel alól, szóval egyáltalán nem volt osztatlan a kezdeti lelkesedés. A lovardában azonban mindegyikünk kimozdult a komfortzónájából méghozzá úgy, hogy közben fizikailag is, lelkileg is teljes biztonságban érezhettük magunkat. A legtöbbünknek semmilyen előzetes tapasztalata nem volt lovakkal, mégis beszippantott bennünket a helyzet, amely kihívást jelentett, de semmi veszélyeset nem találtunk benne. Négy napot töltöttünk lovastréningen egy kétéves vezetőfejlesztő program keretében és mindannyian egyértelműen nyitottabbá váltunk a tanulásra, valamint a fejlődésre. Aki pedig eleve fogékony volt, az egyszerűen lubickolt a folyamatban. Mindannyian úgy álltunk fel a végén, hogy megtudtunk magunkról valami fontosat, amit hazavihettünk és alkalmazhattunk a vezetői munkánk, illetve a privát életünk során. Amikor pár hónappal később egy tulajdonosváltás után előléptettek és még összetettebb vezetői kihívásokkal kellett szembenéznem, elővettem a lovastréningen készült videofilmet. Még egy év elteltével is találok benne olyan momentumokat, melyek a segítségemre vannak abban, mire figyeljek jobban, hogyan priorizáljak még hatékonyabban a nem operatív feladataim között…


 
A lovak, több mint 6000 éve társai az embernek és az élet legkülönbözőbb területein segítenek bennünket. Talán túl sokáig hittük azt, hogy csak ők tanulhatnak tőlünk. Megfelelő szakemberek tolmácsolásával azonban a ló képes arra, hogy érdemben tanuljunk általa saját magunkról, annak érdekében, hogy hatékonyabbá tegyük munkatársi, vezetői működésünket. Tükörként pótolják a hiányzó visszajelzéseket és annak megértésében is sokat segítenek, hogy mit érdemes meghallanunk a folyosón rólunk születő pletykákból, főnökökként és beosztottakként egyaránt.

Sajtómegjelenések:
Dívány.hu - "A lovak tanítottak meg arra, hogy ha őszinteséget várok, nyitottnak kell lennem"
Piac&Profit - A legőszintébb tükör, amit mégis megölelnél
Kossuth Rádió - Szombat Délelőtt c. műsor 10:19 perctől
Lovas Nemzet - Tükröm, tükröm mondd meg nékem

 

Vissza az előző oldalra
EQ Skill 1022 Budapest,
Bimbó út 5.
Telefon: +36 1 950 6754
Lovas tréningek - példaadó projektszemle
Tréningek - amire büszkék vagyunk
Coaching - a komplex szemlélet jegyében
Hírek
Train the Trainer 2021

2021 júlis 20-21.-én nemzetközi képesítést adó, a Szervezetfejlesztők…

HorseDream TTT és HDPLW l

A Train The Trainer lovastréner képzés 22 éves nemzetközi hagyománnyal…

TrainTheTrainer 2017

 Az EAHAE képzési rendszerében akkreditált, a  Szervezetfejlesztők Magyarországi…

NVA 2017

 PÁLYÁZAT Az EQ-Skill Humán Tanácsadó és Vezetőfejlesztő Kft.…

Különdíjas az NVA

Az Év Pro Bono kezdeményezése díj már korábban is létezett, de…

Még több hír »